YABAN MERSİNİ ÜRETİM ALANI | ELMALI KÖYÜ

YABAN MERSİNİ ÜRETİM ALANI | ELMALI KÖYÜ

YABAN MERSİNİ ÜRETİM ALANI | ELMALI KÖYÜ

Gerçek üzümler grubunda sınıflandırılan Yaban mersini, yüzlek kök yapısına sahip bir bitkidir. Dip kısmından yeni sürgünler vererek odunsu çalı formunda büyüyerek, 30 yıl yaşayabilmektedir. Güneş alan, hafif meyilli, drenajlı, hava akımı iyi, güney veya kuzey batıya bakan alanlar yaban mersini yetiştirmek için uygun görülmektedir. Soğuğa ve ekstrem sıcaklıklara dayanıklı yapası ile deniz seviyesinden 100 metre yüksekten başlayarak 2200 metreye kadar yetiştirilebilmektedir. 

Yaban mersini yetiştiriciliğimize ilk olarak tesisimizin toprağının hazırlanması ile başladık. Tesisimizi kurduğumuz Elmalı bölgesinde yapılan toprak analizi sonucunda toprak yapısının ve ph değerinin yaban mersini yetiştiriciliği için en uygun toprak olduğu belirlendi. İlkbahar başında 30-40 cm derinliğinde çukurlar açarak dikimini yaptık. Dikim sırasında sıra üzerinde 90 cm, sıra arasında 2.5 m mesafe bıraktık. Bitki dikildikten sonra etrafına ise 10-15 cm kalınlığında malçlar serdik.

Yaban mersinlerimizin gübreleme, sulama ve budama işlemlerine de önem veriyoruz. Gübreleme işlemini dikim sırasında dikim çukurunun boş kalan alanlarına baltık torf doldurarak yapıyoruz. Dikimi ve gübrelemesi, tamamlanan bitkimizin kuru bırakılmaması önem arz etmektedir. Bunun için iki günde bir damla veya yağmurlama sulama yöntemi kullanarak sulamamızı yapıyoruz. Ayrıca yabancı otların temizlenmesi ve budama yöntemlerinin kullanılmasıyla hasat öncesi yaban mersinimizde verimliliğimizi arttırıyoruz.

4 ile 12 hafta arasında olgunlaşan yaban mersinimizin yaz sonunda hasadına başlıyoruz. Olgunlaşma periyodu doğrultusunda her gün veya haftada en az iki kez yaban mersini hasadımızı yapıyoruz. Meyvelerimiz taze tüketime sunulacaksa doğrudan satılacakları plastik kutular içinde topluyoruz ve meyvelerimizi kendimize ait soğuk hava odalarımızda muhafaza ediyoruz.

Yaban mersini yetiştiriciliğimize gereken çalışmayı ve önemi göstermeye devam ediyoruz. Meyve sertifikasyon belgemizi alarak, Freeze dry kurutma yöntemi ile yaban mersini hasadımızın bir bölümünü dondurarak muhafaza ediyoruz. Böylelikle kuru ve dondurulmuş yaban mersini ile tüm yıl boyunca ürün tedariki yapabiliyoruz.

Yaban mersini yetiştiriciliğimiz 25 dönüm arazi üzerinde yaklaşık 10.000 fidan ile Çanakkale bölgesinde ticari amaçlı ilk yatırımdır. 2022 yılında 7.000 ton yaban mersini hasadımız ile topraklarımız bizlere bereket vadediyor. 2023 yılında 10.000 ton, 2024 yılında 15.000 ton ve 2025 yılında 19.000 ton yaban mersini hasadı hedeflemekteyiz. Ayrıca 2023 yılı itibari ile kendi internet sitemizi oluşturarak yaban mersinimizi kuru, dondurulmuş ve reçel olmak üzere 3 farklı ürün haliyle e-ticarette yer almayı hedefliyoruz.